IMA Abacus Mental Arithmetic, Kids Learning, Children Learning, IMA Academic, Sensory, Programmes, Foundation, Education, Creative Thinking, IMA, Abacus, Mental Arithmetic, Centre, Franchise, Learning Centre, Children Learning Centre, Enrichment Centre, Mental Arithmetic Learning Malaysia, Abacus Learning Malaysia IMA Abacus Mental Arithmetic, Kids Learning, Children Learning, IMA Academic, Sensory, Programmes, Foundation, Education, Creative Thinking, IMA, Abacus, Mental Arithmetic, Centre, Franchise, Learning Centre, Children Learning Centre, Enrichment Centre, Mental Arithmetic Learning Malaysia, Abacus Learning Malaysia
Blog Abakus Mental–Aritmetik Intelligent Soalan Lazim IMA – Abakus Soalan Lazim IMA – Sensori
Tutup  X

Soalan Lazim IMA Abakus

 

Apa itu "Abakus Dan Mental–Aritmetik" ?

"Abakus dan Mental–Aritmetik" bermaksud menggunakan sempoa untuk pengajaran Mental–Aritmetik. Abacus adalah alat yang digunakan untuk pengiraan PLUS, MINUS, MULTIPLICATION dan DIVISION. Apabila seseorang menggunakan sempoa, seseorang harus mengikuti sekumpulan peraturan dan kaedah tertentu. Apabila seseorang sudah biasa dan mahir dalam penggunaan sempoa, dia akan dapat mengira dengan lebih cepat. Melalui perasaan, persepsi dan ingatan, otak seseorang akan dilatih untuk bekerja seperti abakus dan itulah yang dimaksudkan dengan cara pengiraan "Abacus dan Mental–Aritmetik". Setelah anda mahir dengan kaedah pengiraan "Abacus dan Mental–Aritmetik", anda boleh mengira lebih cepat daripada kalkulator elektronik. Kepantasan anda mendapatkan jawapannya sukar dipercayai. Kaedah "Abacus dan Mental–Arithmetic" adalah kaedah terbaik dalam belajar kemahiran mengira.

 

Mengapa Seseorang Mesti Belajar Kaedah "Abacus Dan Mental–Aritmetik" ?

Dalam kehidupan seharian, kita pasti menghadapi masalah pengiraan. Kita mesti mengira sesuatu, suatu ketika, di suatu tempat setiap hari. Untuk menyelesaikan masalah ini, ini adalah kaedah terbaik untuk mempelajari kemahiran melakukannya. Kaedah "Abacus dan Mental–Aritmetik" adalah latihan PIKIRAN dan TANGAN. Semasa jari kita mengoperasikan sempoa, otak kita juga berfungsi. Semakin cepat kita menggunakan jari kita, semakin cepat otak kita berfungsi. Oleh itu, latihan ini mengaktifkan otak kita. Apabila tangan dan otak kita bekerjasama, ia meningkatkan fungsi otak kita.

 

Adakah Pembelajaran "Abacus Dan Mental–Aritmetik" Membantu Perkembangan Fakulti Mental Kita ?

Perkembangan fakulti mental seseorang berkait rapat dengan senaman jari kita. Dengan menggunakan jari kita, kemampuan mental kita akan bertambah baik secara automatik. Ramai ahli pendidikan percaya bahawa mengajar Mental–Aritmetik dengan menggunakan sempoa adalah sempurna dan ini membantu dalam pengembangan fakulti mental kita. Otak kita boleh dibahagikan kepada 2 bahagian:

 

  • Otak kiri yang bertanggungjawab untuk pertuturan, penulisan, pengiraan, pemikiran, penaakulan dan pertimbangan.
  • Otak kanan yang bertanggungjawab untuk penerangan, tiruan, imaginasi dan muzik.

 

Kaedah "Abacus dan Mental–Aritmetik" melibatkan gabungan PEMIKIRAN dan LATIHAN. Dalam kerja pengiraan, seseorang harus ingat ketika seseorang menggunakan sempoa. Seseorang perlu menggunakan PERHATIAN POWER dan juga MEMORY POWER. Ini memerlukan koordinasi otak kiri dan kanan. Oleh itu, kaedah "Abacus dan Mental–Aritmetik" adalah kunci emas untuk mengembangkan kemampuan mental seseorang.

 

Bilakah Seseorang Mula Belajar Kaedah "Abakus Dan Mental–Aritmetik" ?

Semakin muda semakin baik. Sel–sel badan kanak-kanak berkembang 70% ketika berumur 3 tahun dan 100% berkembang ketika berumur 4 tahun. Apabila sel dikembangkan sepenuhnya, ini adalah masa terbaik untuk belajar Mental–Arithmetic. Oleh itu, disarankan bahawa usia terbaik untuk memulakan pembelajaran adalah antara usia 4 hingga 12 – yang bermaksud dari Tadika hingga Tahun 6.

 

Berapa Lama Masa Yang Diperlukan Untuk Menyelesaikan Program IMA ?

Kebiasaannya, diperlukan sekitar 3 tahun untuk menyelesaikan Program IMA. Walau bagaimanapun, program ini akan dijalankan mengikut tahap kemajuan individu pelajar. Selain itu, pelajar mesti memberi perhatian penuh dan bekerjasama dengan guru di kelas dan mereka harus bertanggungjawab terhadap tugas mereka, misalnya, setelah pelajaran mereka harus membuat kerja rumah tepat pada waktunya. Sementara itu, pelajar juga mesti menggunakan pengetahuan mereka dalam kehidupan seharian untuk mencapai kesan terbaik.

 

Bagaimana Program Mental–Aritmetik Membantu Kanak–Kanak ?

Semasa kanak–kanak mengira dengan menggunakan abakus, tangan, mata dan otak mereka bekerjasama dan aktiviti yang ditunjukkan dalam otak mereka adalah menghafal, memerhatikan, menilai dan menguasai. Oleh itu, proses menjawab soalan tidak hanya meningkatkan pemerhatian, daya ingatan mereka tetapi juga mengembangkan kemampuan menganalisis dan menyelesaikan masalah. Oleh kerana kemampuan perhatian, ingatan dan kereaktifan yang tinggi dilakukan dalam aktiviti Mental–Arithmetik; pengembangan kebolehan ini dapat dipupuk dengan berkesan. Pada masa yang sama, anak-anak secara beransur–ansur akan mendorong perkembangan faktor–faktor bukan intelektual seperti menjadi perhatian, kegigihan, kompetitif, pengendalian masa dan bercita–cita tinggi. Kanak–kanak yang belajar Mental–Aritmetik biasanya akan mempunyai peningkatan yang signifikan dalam kemampuan belajar bahasa asing, membaca puisi dan menyelesaikan masalah matematik.

 

Adakah Prestasi Matematik Kanak–Kanak Akan Bertambah Baik Setelah Belajar Mental–Aritmetik ?

Program Abacus dan Mental–Aritmetik memberi penekanan pada perkembangan mental. Penyelidikan saintifik juga membuktikan bahawa program Mental–Aritmetik meningkatkan perkembangan kecerdasan kanak–kanak yang pesat. Mereka dapat menggunakan tangan dan otak mereka dengan baik, meningkatkan perhatian, ingatan dan kemampuan membaca. Skop subjek Matematik adalah luas. Ini merangkumi definisi, teorema, formula, algoritma, dan lain–lain yang berbeza. Oleh itu, keupayaan matematik kanak–kanak yang luar biasa akan dipupuk selagi prinsip–prinsip ini dan kekuatan pengkomputeran Mental–Aritmetik dikuasai.

 

Apakah Ciri–Ciri Program IMA ?

Latihan Mental–Aritmetik memungkinkan untuk memupuk kualiti keseluruhan pelajar dan meningkatkan prestasi akademik mereka. Oleh kerana amalan pendengaran, pengiraan dan penulisan yang berterusan, pelajar, penglihatan, pendengaran, sentuhan dan organ deria lain bekerjasama untuk mempromosikan perkembangan otak kita. Keadaan ini bukan sahaja dapat meningkatkan kemampuan berfikir tetapi juga memperluas kedalaman pemikiran. Pembelajaran sempoa dan Mental–Aritmetik membantu pengembangan potensi tetapi proses pembelajaran harus dalam semua arah. Program Cerdas Mental–Aritmetik (IMA) menggunakan syarat–syarat ketat dan pelbagai kaedah latihan yang bertujuan untuk membangkitkan minat pelajar untuk belajar semasa asas tahap asas.

 

Program IMA Merangkumi Ciri–Ciri Berikut : –

Latihan Berfikir Kreatif IMA

Dalam masyarakat berasaskan maklumat dan teknologi, data semakin menjadi mesej simbolik yang penting. Untuk mempunyai pemahaman yang lebih baik mengenai dunia yang tidak peribadi, orang mesti belajar menangani semua jenis maklumat, terutamanya maklumat digital. Kemampuan pengumpulan, pengumpulan dan analisis telah menjadi sebahagian daripada kualiti asas manusia. Oleh itu, siri "Aktifkan Kekuatan Berfikir Anda" (iaitu Latihan Berfikir Kreatif) dalam Program IMA menganjurkan aktiviti bebas pelajar dalam proses pembelajaran, untuk mengembangkan kemampuan untuk meneroka undang-undang, corak dan lain–lain. Dengan mendorong pelajar untuk menggunakan gambar sebagai analisis konkrit, berfikir bukan sahaja mempercepat kelajuan analisis tetapi juga dapat mengurangkan tahap kesukaran. Di samping itu, mereka cenderung mengingat maklumat visual dengan mudah dan melakukan analisis visualisasi yang cekap apabila mereka melihat maklumat abstrak. Setelah mengira jumlah perkara yang berbeza, pelajar akan menunjukkan manik–manik di atas sempoa. Dalam proses latihan, pelajar akan belajar untuk mengambil sudut pemikiran yang berbeza terhadap masalah yang sama. Ia tidak terbatas pada idea dan bentuk yang mapan, tetapi untuk pelbagai idea dan kaedah untuk menyelesaikan masalah. Ini membantu meningkatkan daya ingatan, pemikiran dan kemampuan lain dan kecekapan belajar dua kali ke atas secepat yang diharapkan.

 

Abakus Era Baru IMA

Abakus Era Baru yang digunakan dalam Program Intelligent Mental–Aritmetik (IMA) adalah sempoa paten. (No. Paten: 120082774). Ini adalah sejenis kesan psikologi warna. Otak kanan akan mempunyai kepekaan yang lebih tinggi melalui penglihatan sensitif terhadap warna merah dan kuning. Untuk melatih para pelajar perubahan dimensi tiga dimensi adalah petunjuk bahasa bagi tenaga pengajar di kelas. Pelajar menggerakkan manik dan meletakkan kedudukan manik, proses menghafal pergerakan membantu mereka untuk membentuk imej spatial dalam masa sesingkat mungkin. Pengajar dapat menilai imej spatial pelajar dengan tujuan untuk mengelakkan pelajar daripada menggunakan "pengiraan kemampuan" sehingga kemajuan program akan dipercepat.

 

Latihan Kad Kilat IMA

Flash Cards adalah kad rangsangan penglihatan yang membentuk rangkaian saraf penglihatan yang berkualiti. Rangsangan visual yang kaya meningkatkan imaginasi dan pemikiran logik pelajar, memperkuat persepsi visual, memupuk kemampuan resolusi visual, meningkatkan perhatian dan pemerhatian visual, mengembangkan integriti penglihatan dan penglihatan tiga dimensi. Terdapat pelbagai jenis kad flash. Kad Kilat IMA melatih para pelajar untuk menggerakkan manik dan meletakkan kedudukan manik, fungsi untuk merangsang otak kita melalui proses menghafal pergerakannya lebih tinggi daripada kad flash perkataan dan kad kilat gambar yang asli. Walau bagaimanapun, ia sama dengan kata–kata yang berdasarkan tahap tinggi komposisi ruang dan penguraian gambar digital. Dengan peranan operasi aktiviti otak, daya ingatan akan bertambah baik.

 

Kaedah Bukan Formula IMA

Kaedah Bukan Formula mudah dipelajari sementara Kaedah Formula menyebabkan pelajar menghadapi rasa kecewa dan melepaskan peluang perkembangan otak kanan kerana proses penghafalan rumus yang sukar. Lebih–lebih lagi, keupayaan aplikasi Non–Formula adalah kuat. Pelajar dapat mencapai tahap manik bergerak dengan mahir dan membina keyakinan mereka pada waktu terpendek dengan alasan untuk menyingkirkan kekangan formula. Selain itu, Kaedah Bukan Formula sesuai untuk kanak–kanak berumur lebih dari 3 tahun manakala Kaedah Formula sesuai untuk kanak–kanak berumur lebih dari 6 tahun. Ini membantu anak–anak untuk merebut masa perkembangan otak kanan dalam peluang keemasan perkembangan otak.

 

IMA Kedua–Dua Abakus Tangan Dan Mental–Aritmetik

With the movement of beads by the left and right hands, our vision, auditory, touch and muscle can function coordinately. It is conducive to collaborate the vision, auditory, touch and sensory organs. Then, students' concentration and memory power will be enhanced. Both left and right brain hemispheres operate and transfer information mutually. The manipulation and the movement of both hands are controlled and coordinated. During the process of the development of the integrated function of brains, the agility of touch, vision and auditory will be improved as well.

 

IMA Negative Number Practice

Abacus dan Mental–Aritmetik tidak hanya terdiri dari fungsi pengiraan yang asal tetapi juga merangkumi fungsi inspirasi kebijaksanaan. Contohnya, amalan nombor negatif dapat melatih daya berfikir pelajar. Dalam proses latihan, pelajar mesti fokus pada pemikiran aktif, memerhatikan bilangan manik, menganalisis peraturan manik bergerak dan membuat penilaian dan tindak balas dengan segera.

 

Kekuatan Ingatan Kanak–Kanak Yang Lemah Mempengaruhi Prestasi Sekolah Mereka.

Adakah Latihan Mental–Arithmetik Akan Meningkatkan Daya Ingatan Kanak–Kanak ? Kenapa ?

Ramai ibu bapa berpendapat bahawa prestasi anak-anak dalam Matematik akan ditingkatkan melalui pembelajaran mental-aritmetik. Sebenarnya, ia tidak betul. "Bayangan" spatial (iaitu gambar spasial) manik–manik di otak kita akan terbentuk melalui gambar manik-manik dengan kerjasama manik–manik merah dan kuning New Era Abacus. Apabila seorang guru memerintahkan seorang pelajar untuk mengaduk gambar di otak dari atas, bawah dan arah dan batang yang berbeza, gambar manik mereka akan menjadi lebih jelas. Asal ingatan adalah ruang. Ingatan muncul setelah ruang terbentuk. Begitu juga, kita semua tahu bahawa motif menghadiri kelas tuisyen adalah memperoleh pengetahuan tetapi bagaimana kita dapat belajar tanpa menghafal? Ruang pergerakan manik adalah aktif semasa sebatan kata terbentuk dan tidak berubah. Sekiranya pelajar dapat melihat pergerakan manik di otak mereka dengan jelas, ini menunjukkan bahawa mereka dapat melihat kaedah menulis perkataan dengan mudah dan mempelajari lebih banyak perbendaharaan kata secara beransur–ansur. Pengetahuan mereka akan meningkat dengan banyak perbendaharaan kata. Sementara itu, prestasi sekolah mereka akan meningkat secara semula jadi ditambah dengan asas tiga bahasa.

 

Bolehkah Setiap Pelajar IMA Menguasai Pengiraan Mental–Aritmetik ?

Ya, setiap pelajar dapat membentuk struktur manik di otaknya selagi asas asas pengiraan sempoa diletakkan sebelumnya. Walau bagaimanapun, harus dipastikan bahawa pelajar telah mempraktikkan "ruang pantulan" tetapi bukan "ruang visual". "Ruang pantulan" juga boleh disebut "ruang gambar". Semasa pelajar melakukan pengiraan Mental–Aritmetik, pergerakan manik selesai di fikirannya, matanya tidak diperlukan untuk melihat jarinya. Sebaliknya, pelajar yang mengamalkan "ruang visual" akan melihat jarinya ketika menggerakkan manik; itu menunjukkan bahawa gambar di otaknya hanya akan dilengkapkan dengan bantuan mata (iaitu penglihatan). "Image Mental–Aritmetik" boleh mengemukakan soalan dalam unit, puluhan, ratusan, ribuan dan sepuluh ribu dengan membaca atau mendengar pendengaran. Walau bagaimanapun, "visual Mental–Aritmetik" hanya dapat membuat soalan dalam satuan, puluhan dengan pengiraan membaca atau mendengar. "Pengiraan terbahagi" akan digunakan apabila soalan dalam ratusan, ribuan atau sepuluh ribu muncul. Apa yang disebut "pengiraan terbahagi" bermaksud membahagi soalan dan menghitungnya dua kali, tiga atau empat kali. Sekiranya pelajar tidak boleh mempunyai pengiraan pendengaran tetapi hanya pengiraan membaca, ini bermaksud kaedah yang salah digunakan dan masalahnya harus diselesaikan segera untuk penyusunan soalan dalam ribuan dan sepuluh ribu. Oleh kerana ruang yang terhad dalam "visual Mental–Aritmetik", manik–manik untuk banyak digit tidak dapat disimpan di otak dan ia tidak berfungsi untuk meningkatkan daya ingatan pelajar sejak awal.