IMA Abacus Mental Arithmetic, Kids Learning, Children Learning, IMA Academic, Sensory, Programmes, Foundation, Education, Creative Thinking, IMA, Abacus, Mental Arithmetic, Centre, Franchise, Learning Centre, Children Learning Centre, Enrichment Centre, Mental Arithmetic Learning Malaysia, Abacus Learning Malaysia IMA Abacus Mental Arithmetic, Kids Learning, Children Learning, IMA Academic, Sensory, Programmes, Foundation, Education, Creative Thinking, IMA, Abacus, Mental Arithmetic, Centre, Franchise, Learning Centre, Children Learning Centre, Enrichment Centre, Mental Arithmetic Learning Malaysia, Abacus Learning Malaysia
Pengenalan Program IMA Program Sensor IMA Program Yayasan IMA Program Pemikiran Kreatif IMA Matlamat Pendidikan IMA Peperiksaan Penggredan IMA Kemahiran Program IMA
Tutup  X

Pengenalan Program IMA

 

Abakus cina mempunyai sejarah selama 5000 tahun. Ia telah dikenali sebagai penemuan kelima yang hebat dalam warisan budaya. Menurut dokumen itu, abakus pertama yang diperkenalkan Jepun dan China pada abad ke-16. Selepas mempelajari alatan tersebut untuk 400 tahun, Jepun telah memperbaiki dan merevolusikan kepada abakus yang kita guna hari ini. Abakus juga telah diperkenalkan dan telah terkenal di serata dunia seperti di Korea Selatan, India, Amerika Syarikat serta beberapa negara Asia. Penemuan abakus telah memberi sumbangan besar kepada budaya ekonomi dan saintifik teknologi.

Ramai di antara kita menyedari hakikat bahawa kemampuan dan kebijaksanaan manusia ditentukan oleh tiga faktor: pewarisan, persekitaran dan pendidikan. Oleh sebab itu, ia adalah sangat penting untuk mementingkan faktor bawaan anak, persekitaran pada tahun-tahun kemudiannya dan pengaruh melalui pendidikan sekiranya dia dipupuk dan menjadi orang yang sangat cerdas. Selain itu, ia juga penting untuk tidak bersikap acuh tak acuh terhadap pendidikan awal anak yang merupakan saluran utama untuk mengembangkan kekuatan mental. Mengenai pertumbuhan sel otak mental manusia, banyak penyelidik pendidikan dan ahli fisiologi berpendapat bahawa sel otak kanak-kanak akan berkembang 70% setelah mencapai usia tiga (3), dan 100% dikembangkan dalam lingkungan usia empat (4) hingga dua belas (12). Ini menunjukkan betapa pentingnya pendidikan awal kanak-kanak dan perkembangan mental.

Program Intelligent Mental-Arithmetic (IMA) membolehkan kanak-kanak mengembangkan otak kiri dan kanannya dengan menggunakan kaedah pengajaran "Two-Hand Abacus Mental-Arithmetic". Melalui pelajaran yang dipelajari, anak-anak akan dapat membina keyakinan diri dan tumpuan semasa peperiksaan dan dalam sebarang bentuk pertandingan. Mereka akan menjadi lebih bermotivasi serta akan berminat dengan pelajaran mereka daripada menjadi lembap atau lalai; akan lebih prihatin dan diserap daripada menjadi ceroboh; serta akan menjadi keyakinan diri yang tinggi dan bukannya harga diri yang rendah.

Menurut kajian ilmiah, apa yang disebut "anak ajaib" hanyalah individu biasa yang kebetulan telah dikembangkan fakulti mental yang lebih awal dan lebih baik. Oleh kerana kebanyakan kanak-kanak belum mendapat pendidikan awal yang bermanfaat, mereka telah menggunakan otak mereka untuk mencapai tahap yang diinginkan yang seharusnya dapat dicapai sekiranya mereka berjaya. Seruan "anak ajaib" sebenarnya merupakan ungkapan terhadap anak yang mempunyai kemampuan daripada segi mental yang luar biasa.

Ibu bapa dan penjaga keluarga, yang prihatin dengan masa depan anak-anak mereka, oleh itu harus memperhatikan perkembangan fakulti mental anak-anak muda, terutama dalam bidang potensi kreatif. Mereka juga harus memupuk anak-anak agar mempunyai rasa ingin tahu yang kuat dan haus akan pengetahuan; melatih mereka untuk melibatkan diri dalam pelbagai minat dan mendorong mereka untuk mencapai tahap belajar sendiri lebih awal untuk menjadi orang yang mempunyai pembelajaran dan inovasi yang luas di zaman kontemporari ini. Intelligent Mental-Arithmetic (IMA) menggunakan kaedah pengajaran "Two-Hand Abacus Mental-Arithmetic". Dengan menggunakan tangan kiri dan kanan untuk mengira pada masa yang sama, ia akan menghasilkan kesan merangsang bagi mereka yang biasanya menggunakan otak kanan mereka. Bagi anak-anak sekolah, kaedah ini akan sangat membantu mereka dalam kemampuan dan kemampuan pengiraan, tindak balas, tumpuan dan ingatan mereka, yang seterusnya membantu mereka mengimbangi kekuatan otak mereka dan memperkuat fungsi otak kiri dan kanan mereka.

Program latihan juga akan menyediakan waktu berkala untuk memperkuatkan kekuatan otak anak-anak sehingga mereka dapat menguasai pengiraan pelbagai digit tanpa bergantung pada abakus.

Kaedah pengajaran terkini Mental-Arithmetic diajar menggunakan "New Era Abacus" dan penerapan "Non-Formula", "Hidden Skill", "Flash Cards" dan "Digital Practice". Kelajuan pembelajarannya adalah 6 kali ganda lebih pantas daripada yang tradisional. Dengan kaedah inovatif ini, kanak-kanak akan dapat menguasai seni mental arikmetik dalam persekitaran yang lebih santai tanpa perlu menghafal sebarang jenis formula.


INTELLIGENT NEW ERA ABACUS –
INDUSTRIAL DESIGN & PATENT NO :
PI 20082774 / UI 20082774 /
GRANT NO : MY - 147813 - A