IMA Abacus Mental Arithmetic, Kids Learning, Children Learning, IMA Academic, Sensory, Programmes, Foundation, Education, Creative Thinking, IMA, Abacus, Mental Arithmetic, Centre, Franchise, Learning Centre, Children Learning Centre, Enrichment Centre, Mental Arithmetic Learning Malaysia, Abacus Learning Malaysia IMA Abacus Mental Arithmetic, Kids Learning, Children Learning, IMA Academic, Sensory, Programmes, Foundation, Education, Creative Thinking, IMA, Abacus, Mental Arithmetic, Centre, Franchise, Learning Centre, Children Learning Centre, Enrichment Centre, Mental Arithmetic Learning Malaysia, Abacus Learning Malaysia
Pengenalan Program IMA Program Sensor IMA Program Yayasan IMA Program Pemikiran Kreatif IMA Matlamat Pendidikan IMA Peperiksaan Penggredan IMA Kemahiran Program IMA
Tutup  X

Matlamat Pendidikan IMA

 

 

 • Menyediakan Program Latihan yang dipercepat dan diperkaya  
 • Sediakan dan latih anak-anak untuk menggunakan daya Imaginasi mereka  
 • Tingkatkan "Imej dalam Otak" mereka  
 • Mengembangkan otak kanan mereka  
 • Meneroka Kepintaran mereka pada peringkat awal  
 • Latih untuk mencapai tumpuan minda  
 • Meningkatkan daya ingatan mereka  
 • Tingkatkan akal, pertimbangan dan kekuatan aplikasi  
 • Meningkatkan kemampuan pengiraan  
 • Meningkatkan tabiat hidup yang cepat dan tepat  
 • Galakkan kreativiti mereka 

 

Program pendidikan Mental–Aritmetik INTELLIGENT membina keupayaan untuk mengira dengan cepat dan tepat. Pelajar dibimbing untuk menggunakan kemampuan mentalnya sepenuhnya. Program ini akan merangsang kedua–dua bahagian otak, oleh itu membolehkan perkembangan otak kanan menjadi fleksibel dan berfikir dengan lebih berkesan.

Oleh kerana kesedaran nombor secara beransur-ansur berkembang pada anak-anak dari usia satu setengah hingga dua tahun, barang-barang konkrit harus memperkuatnya lagi, sehingga mereka tahu pergaulan mereka. Pada peringkat ini, barang konkrit berfungsi sebagai "alat bantu mengajar". Melalui penerokaan, latihan dan percubaan berterusan, kanak–kanak mendapat konsep nombor. Prosesnya bermula dari konkrit, separa konkrit hingga keseluruhan abstrak. Pembelajaran sempoa membantu pemahaman sains semula jadi kerana mempunyai rentetan bola yang konkrit untuk membantu berfikir. "Ketinggian sempoa" bermaksud kemampuan untuk mengira dengan bola konkrit ke pengiraan yang tidak kelihatan, imejan atau formal, yang kemudian mencapai tahap Mental–Aritmetik. Pembelajaran sempoa mempunyai proses yang sama dengan teori kognitif Piaget dan Burner, yang menekankan perkembangan mental dari konkrit ke konsep, formal dan simbolik.

Jelas, teori Burner, yang juga menekankan perkembangan intelektual secara beransur-ansur, sangat dipengaruhi oleh teori tahap Piaget. Artinya, pemahaman dan asimilasi pengetahuan adalah yang paling penting dalam setiap peringkat pembelajaran. Kebijaksanaan dan potensi manusia dapat terus berkembang tanpa had usia. Dengan kata lain, persekitaran yang akan melambatkan atau mempercepat perkembangan intelek.

Apa yang disebut 'kesediaan' pembelajaran tidak bergantung sepenuhnya pada kematangan fizikal. Oleh itu, guru tidak boleh membuang masa dalam menunggu kematangan biologi. Apabila kanak–kanak dilengkapi dengan pengetahuan tertentu, ini adalah peluang terbaik untuk memimpin mereka ke tahap pembelajaran yang lain. Oleh itu, Bruner menyokong inspirasi awal kebijaksanaan dan pembelajaran, yang membantu mencungkil bakat, memendekkan masa pembelajaran yang tidak perlu dan mencapai tujuan pembelajaran. Adalah sangat menggembirakan bagi para pendidik untuk melihat sokongan yang luas dari Abacus dan Mental–Arithmetic, yang banyak menyumbang kepada perkembangan intelek.